Logo Qing-Bai - Academie voor Chinese Geneeskunde
Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai
Bijscholingen

Engaging Vitality Programma module 1,2 en 3


 • Amersfoort: start za 10 november 2018 - studiedagen: 7
  Klik hier voor alle studiedagen
 • Adres: Berghotel, Utrechtseweg 225, 3818 EG Amersfoort
 • Tijd: 11:00-18:00 uur
 • Docenten: Bart Wintjes, Dan Bensky, Felix de Haas, Rayen Anton
 • Taal: Engels
 • Kosten: € 1.200,00
 • Erkend: FAGT (in aanvraag), NVA (AT), NVST, NWP, VBAG, VNT, Zhong
 • Vereiste vooropleiding: Acupuncturist
 • Verstrekt bij deze cursus: Uitgebreide Syllabus
 • Registratie: Deelnamebewijs
 • Inschrijven: Klik hier om u in te schrijven.

Engaging Vitality Ė Dan Bensky, Charles Chace, Felix de Haas en Bart Wintjes
Basis Programma in 3 Modules

Een nieuwe benadering van acupunctuur met klassieke wortels

Engaging Vitality is gebaseerd op 3 pijlers: de klassieke medische acupunctuur literatuur, de osteopathie en de Interne Alchemie (Nei Dan). Deze benadering is ontwikkeld door Dan Bensky en Charles Chace, beiden grote namen in de acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Beiden leraren en beoefenaars met veel klinische ervaring gekoppeld met academische kennis van klassieke Chinese medische teksten.

Engaging Vitality is een benadering van acupunctuur die je palet aan diagnostische vaardigheden en behandeltechnieken enorm zal verbreden. Je leert een aantal palpatie technieken die ontleend zijn aan de osteopathie en de praktijk in de Oost Aziatische Geneeskunde. Ook zul je leren op een veel effectievere manier te behandelen. Enerzijds sterk geworteld in de klassieke traditie, anderzijds uitgebreid met nieuwe tools.

Wat is Engaging Vitality?

Engaging Vitality is een benadering die verdieping en verbreding kan bieden aan een ieder die acupunctuur gestudeerd heeft.

Het is een benadering die veel accent legt op praktische beoefening, waardoor de beoefenaar snel in staat is de geleerde technieken in de eigen praktijk te integreren.

Het is een benadering die niet gebaseerd is op een vast protocol zoals de meeste acupunctuur scholen. Dit biedt iedere beoefenaar de vrijheid om de materie op zijn of haar eigen wijze te integreren.

Belangrijke aspecten van Engaging Vitality zijn o.a.:

 • Het direct leren voelen van de Qi d.m.v. palpatie. Dit is een diagnostische methode die je kan gebruiken naast het voelen van de pols, het zien van de tong of voelen van de hara (buik) etc. Informatie die je mogelijk mist via de gebruikelijke methoden kun je op deze wijze verkrijgen en daarom is het een diagnostische tool van onschatbare waarde. Ook geeft het je directe feedback tijdens de behandeling.
 • Het leren voelen van verschillende ritmes , deze zijn aan de osteopathie ontleend maar worden geÔnterpreteerd vanuit de acupunctuur. Zo krijg je een nauwkeuriger beeld van de verschillende manifestaties van Qi, zoals de Yang Qi, Yin Qi, de "Fluid body" etc. Deze ritmes kunnen je o.a. ook helpen om te bepalen waar restricties in het lichaam zich bevinden. Andere technieken die je zult leren zoals ďlokaal luisterenĒ kunnen je in staat stellen om een nauwkeurige positie van de restrictie te bepalen.
 • Je leert ook de fysiek anatomische kaart en de energetische acupunctuur kaart te integreren, waardoor je veel nauwkeuriger restricties in het systeem, kan waarnemen.
 • Het leren van het optimaal gebruiken van de naaldtechniek. In tegenstelling tot een meer mechanische benadering in de moderne acupunctuur, ligt in Engaging Vitality veel nadruk op de techniek van het prikken. Er is zowel aandacht voor de fysieke als mentale houding tijdens het prikken. Hierdoor wordt een acupunctuur behandeling vele malen effectiever. Je leert met minder naalden veel meer te bereiken.
 • Het leren van het gebruik van Manueel Thermische Diagnostiek, dit maakt het de beoefenaar mogelijk om veel diagnostische informatie te vergaren aan de hand van warmte en luchtdruk verschillen. Ook kan het helpen bij punt locatie en bij het bepalen van de diepte en hoek van insertie bij het prikken.
 • Een benadering van de Extra Meridianen gebaseerd op de interpretatie van Li Shizhen. Een van de grootste artsen uit de Chinese geneeskunde. Hier wordt kennis uit de acupunctuur traditie gecombineerd met de Nei Dan (interne alchemie ) traditie . Hierdoor ontstaat een veel breder begrip van de Extra Meridianen waardoor de therapeutische mogelijkheden ook sterk vergroot worden.
 • Het luisteren naar de meridianen, deze techniek leert ons hoe we kunnen bepalen of een meridiaan bijvoorbeeld open of geblokkeerd is , deze kennis is van groot belang in o.a. het kiezen van te behandelen meridianen.
 • Integratie van alle aspecten van acupunctuur zoals de hoofdmeridianen, luo vaten, tendino musculaire meridianen, divergente meridianen en de extra meridianen.
Dit is maar een greep uit het gehele scala van onderwerpen en technieken uit Engaging Vitality .

Wanneer deze modules zijn afgerond bestaat er de mogelijkheid om vervolg modules te volgen. Deze 3 modules vormen de basis van het Engaging Vitality Programma.

Leerdoelen:

 • Je leert in direct contact met de Qi van je patiŽnt te komen en verschillende kwaliteiten van de Qi waar te nemen. Op deze wijze krijg je meer exacte informatie dan gewoonlijk via pols, tong en/of hara.
 • Je leert verschillende manifestaties van Qi te voelen en te interpreteren.
 • Je leert blokkades te voelen en exact te lokaliseren.
 • Je leert (levende) acupunctuurpunten exact te lokaliseren.
 • Je leert op een veel diepgaandere en effectievere manier te prikken.
 • Door interpretatie van alle diagnostische informatie leer je ook welke benadering en welke dosis het beste bij een specifieke behandeling past. Deze informatie geeft je tevens feedback zodat je ook tijdens een behandeling kan anticiperen en je behandeling kan aanpassen.
 • Je ontwikkelt een dieper begrip van de Chinese geneeskunde en leert deze kennis toe te passen in je praktijk. Ook leer je alle reeds vergaarde kennis over acupunctuur te integreren en optimaal te benutten.
 • Je leert als het ware te luisteren met je handen. Een van de belangrijkste eigenschappen van Engaging Vitality is het ontwikkelen van het vermogen om te voelen met je handen.
 • Je leert te werken zonder een protocol, je leert het inherente behandelingsplan van de patiŽnt te volgen.
Dit zijn een paar voorbeelden van zaken die je zult leren in dit programma.

De workshops zijn zo opgezet dat er veel praktijk is. We werken in kleine groepjes met directe feedback van de docenten en table trainers.

Docenten

Module 1 - leraren: Felix de Haas/ Bart Wintjes

Module 2 - leraar: Dan Bensky

Module 3 - leraar: Charles Chace

Dan Bensky

Dan Bensky is in het veld van de Chinese geneeskunde een grote naam. Een ieder die kruidengeneeskunde heeft gestudeerd heeft zijn Materia Medica en Formulas and Strategies in de boekenkast staan. Naast herbalist is Dan Bensky echter ook acupuncturist en osteopaat.
Dan Bensky heeft een belangrijke rol gespeeld bij de transmissie van de Chinese Geneeskunde naar het Westen. Hij is in 1975 afgestudeerd aan het Macau Institute of Chinese Medicine in China. Ook heeft hij klassieke Chinese taal gestudeerd aan de Universiteit van Washington (M.A. in Chinese Literature,1996). Hij heeft een aantal belangrijke teksten geschreven op het gebied van acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde en geldt als een grote autoriteit op dit gebied. Daarnaast heeft hij een doctors titel Osteopathie en een Ph.D. van de Chinese Academy of Chinese Medical Sciences. Dan Bensky is een van de grondleggers van het Seattle Institute of Oriental Medicine en ook van Eastland Press. Naast lesgeven werkt hij in zijn praktijk in Seattle. Samen met Charles Chace heeft hij elementen uit de Osteopathie vertaald naar de acupunctuur en een benadering ontwikkeld die als een fusie gezien kan worden van elementen uit beide disciplines. Dit heeft zich ontwikkeld tot de Engaging Vitality benadering.

Charles Chace

Acupuncturist en herbalist met meer dan 25 jaar klinische ervaring. Oorspronkelijk afgestudeerd bij de New England School of Acupuncture (1984) en op dit ogenblik docent in acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde in de Seattle Institute of Oriental Medicine. Heeft een praktijk in Boulder, Colorado.
Hij heeft meerdere boeken gepubliceerd waaronder de vertaling van de Exposition of The Eight Extraordinary Vessels van Li Shizhen. Hij heeft naast acupunctuur, Chinese kruidengeneeskunde en craniale osteopathie ook klassiek Chinees gestudeerd en geldt als een van de beste vertalers van klassieke Chinese medische literatuur. Door zijn kennis van verschillende acupunctuur stijlen, Chinese als wel Japanse, waaronder Toyohari, heeft hij een zeer brede kijk die hij integreert met kennis uit de craniale osteopathie. Charles bezit ook een grote kennis over Chinese filosofie, Daoisme en Neidan (Interne Alchemie) in het bijzonder. Zijn grote kennis en klinische ervaring maken hem tot een uitzonderlijk leraar.

Felix de Haas

Acupuncturist en herbalist met meer dan 25 jaar klinische ervaring. Hij heeft verschillende stijlen van acupunctuur gestudeerd waaronder Chinese en Japanse vormen. Ook heeft hij zich verdiept in de achterliggende Chinese filosofie en de geschiedenis van de Chinese Geneeskunde. Daarnaast heeft hij ook andere traditionele Aziatische geneeswijzen en filosofieŽn bestudeerd. Sinds 2011 neemt hij deel aan het Engaging Vitality programma. Sinds 2014 is hij teaching assistant en docent in deze benadering. Felix de Haas is mede oprichter van de beroepsvereniging Zhong. Hij heeft oorspronkelijk gestudeerd aan Academie Ars Medica (1989 Master Degree) en heeft later intensief met Francois Ramakers gestudeerd bij verschillende scholen waaronder ITM/EUTCM en Ky Lin.
Later heeft hij onder Steven Birch en Junko Ida, de Manaka , Toyo Hari en Toyohari Advanced programmaís gevolgd. Ook heeft hij gestudeerd met Japanse meesters als Yanagista Sensei en Takai Sensei. Hij heeft de verschillende stijlen die hij geleerd heeft weten te integreren met het model van Engaging Vitality en past dat ook toe in de praktijk. Felix de Haas heeft een praktijk in Voorburg en Haarlem.

Bart Wintjes

Acupuncturist met meer dan 25 jaar klinische ervaring. Is 30 jaar geleden begonnen als fysiotherapeut/manueeltherapeut. Oorspronkelijk heeft Bart Wintjes het Anglo Dutch programma onder Ted Kaptchuk gevolgd voor acupunctuur en kruiden. Na zich eerst verder verdiept te hebben in de orthomoleculaire voedingsleer, heeft hij zich verder bekwaamd in verschillende Japanse acupunctuur stijlen als Toyohari en Manaka , hij heeft onder Steven Birch en Junko Ida, de Manaka , Toyo Hari en Toyohari Advanced programmaís gevolgd. Ook heeft hij frequent gestudeerd met Japanse meesters als Yanagista Sensei en Takai Sensei. Uiteindelijk heeft hij al zijn geleerde materie weten te integreren en te appliceren in de praktijk. Evenals Felix de Haas sinds 2011 gestart met het studeren met Charles Chace en later Dan Bensky. Sinds 2014 teaching assistant en docent in de Engaging Vitality benadering. Bart heeft een praktijk in Wolvega, Friesland. Naast het voeren van een drukke praktijk is hij ook actief in het doorgeven van Engaging Vitality.
Nieuws
Pathology Donald Trump by Heiner Fruehauf
Heiner Fruehauf heeft een stuk geschreven over de pathologie van Donald Trump vanuit de optiek van de Chinese geneeskunde. Voor de studenten die dit interessant vinden staat dit stuk op www.studiebord.nl onder het tabblad "Downloads".
Veel leesplezier